Kugledyner – 8 tunge dyner som kan bidrage til bedre søvn

Deklarering-af-artikel
Kugledyne

En dyne er ikke blot en dyne. Hvis du har en tendens til at ligge uroligt, når du skal sove, kan det således være værd at prøve en kugledyne. Det, der er fælles for kugledyner, er nemlig, at de har en vis tyngde og dermed smyger sig om din krop og lægger pres på den.

Presset fra kugledynen gør, at mange har lettere ved at falde i søvn under den – og holde søvnen natten igennem. Presset gør nemlig flere ting ved kroppen, som kan have en beroligende effekt: Såsom at bidrage til produktion af søvnhormonet melatonin samt mindske niveauet af stresshormonet kortisol.

Men hvilken kugledyne skal du så vælge? Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor vi har samlet vores bud på 8 gode af slagsen.

1. Scandinavian kugledyne – Flere vægte (5 kg, 7 kg eller 9 kg)

Scandinavian kugledyne - Flere vægte (5 kg, 7 kg eller 9 kg)

En ting du måske kunne bekymre dig om ved at vælge en kugledyne er, hvorvidt den larmer? Dette er dog ikke tilfældet med Scandinavian. Den er tværtimod lydsvag, idet kuglerne inde i den ikke siger noget, når de bevæger sig.

Mange forskellige personer kan have glæde af en Scandinavian kugledyne. Den er således god for personer med generelt søvnbesvær, ligesom den også med fordel kan benyttes af autister og personer med sanseforstyrrelser.

Der er rig mulighed for at finde en dyne blandt Scandinavians forskellige vægtklasser: Den kommer nemlig i versioner som vejer hhv. 5 kg, 7 kg og 9 kg. Jo mere du vejer, jo tungere en dyne bør du som udgangspunkt have. Forhandleren anbefaler at kugledynen bør veje omtrent 10-12% af din egen kropsvægt.

Du vil kunne opnå en bedre og roligere søvn ved, at dynen giver et let pres på kroppen, som stimulerer sanserne. Den krammelignende effekt kan give en øget fornemmelse af tryghed, ligesom det også har nogle rent fysiologiske virkninger, der kan styrke søvnen.

Forudsat at din vaskemaskine kan klare vægten af dynen, kan du vaske den deri. Det er en fordel, da du derfor ikke behøver bekymre dig om, hvorvidt dynen bliver beskidt. Du har desuden mulighed for at tilkøbe et dynebetræk, og så kan du jo måske nøjes med at vaske dét.

Denne kugledyne er til salg hos Scandinavianrest.dk her.


2. 100-200 cm kugledyne til børn (herunder sensitive børn)

Model: Scandinavian

100-200 cm kugledyne til børn (herunder sensitive børn)

Scandinavians kugledyne i størrelser fra 100 til 200 centimeter er oplagt til sensitive børn, som f.eks. lider af autisme eller ADHD. Den kan dog også hjælpe alle mulige andre børn, som godt kunne sove bedre.

Dynen har en god tyngde, som gør, at den smyger sig behageligt om dit barn. En almindelig dyne vil ikke smyge sig om barnet og give det en trykstimulerende søvn, som en tyngdedyne/kugledyne vil gøre.

Kugledynen Scandinavian er fremstillet i miljøvenlige materialer, og så er den både antibakteriel og allergivenlig. Således er det en på alle måder sund dyne at sove med – Både for miljøet og for dit barn.

En anden ting der er værd at nævne om denne kugledyne er, at den er lydsvag. Kuglerne i den rasler altså ikke for meget rundt, hvilket naturligvis er en vigtig faktor, når vi snakker søvn. En anden vigtig faktor er, at dynen er temperaturregulerende, sådan så dit barn nemmere vil kunne ramme en behagelig temperatur, når det er sovetid.

Hvis dit barn er følsomt og har svært ved at falde i søvn, kan det have glæde af en kugledyne. På grund af dynens tyngde, vil barnets krop opleve et diskret tryk, og dette stimulerer sanserne. Kroppen producerer derfor mere søvnhormon og mindre stresshormon, hvilket er essentielt i forhold til at kunne sove godt. Det giver nemlig denne tunge dyne en beroligende effekt.

En Scandinavian dyne fungerer ellers i bund og grund ligesom en almindelig dyne. Udover selvfølgelig at sove med dynen, kan dit barn for eksempel også lægge den hen over sig i sofaen eller lægge den bag nakken, når han/hun sidder og læser.

Dynen vejer 2, 3 eller 5 kg, og det er muligt at tilkøbe et betræk til den hos forhandleren. Dette betræk er designet med snore, som du kan binde dynen fast til via dens løkker. Hermed bliver dynen i den rette position. Har du ikke allerede et passende dynebetræk, vil vi anbefale at købe det med.

Denne kugledyne til børn er til salg hos Scandinavianrest.dk her.


3. Hugged kugledyne – Tung dyne for bedre søvn (voksen)

Hugged kugledyne - Tung dyne for bedre søvn (voksen)

Firmaet Hugged står bag denne lækre, tunge kugledyne i voksenstørrelse.

Hugged kugledynerne fås i forskellige vægtklasser, og varianten til voksne måler 140×200 cm. Du kan vælge imellem vægtklasserne 5, 7, 9 og 11 kg. Der er således tale om en ekstra tung dyne, hvilket giver den en række effekter, der kan bidrage til en bedre søvn.

Hvilken vægtklasse du skal have afhænger af, hvad du vejer. Hugged anbefaler, at dynen vejer omkring 8-12 % af din kropsvægt. Det er dog også vigtigt at tage hensyn til, om du har vejrtrækningsproblemer eller andre fysiske udfordringer. I så fald kan du spørge egen læge, inden du beslutter dig for, hvilken vægtklasse af kugledyne du bør købe for at få en bedre søvn.

Det, der gør Hugged kugledynerne specielle, er deres fyld. Dynerne opnår nemlig deres tyngde ved hjælp af en masse små glasstykker (granulat). Du mærker dog ikke glasset, da granulatstykkerne er så små.

Hugged kugledynen er optimal til dig, der har svært ved at falde til ro om aftenen. På grund af dynens tyngde, giver den et diskret tryk på hele kroppen, og dette stimulerer produktionen af melatonin, som kort fortalt er et stof, der bidrager til, at du kan sove.

Udover at kunne give dig bedre ro om aftenen, inden du skal sove, så nedsætter tyngdedyner også produktion af kortisol, som er et stresshormon.

Rent praktisk behøver du ikke bekymre dig om, om din nye Hugged kugledyne bliver beskidt. Den kan nemlig vaskes i vaskemaskine. Vælg dog et kort program med så få omdrejninger i minuttet som muligt. Det anbefales desuden, at du hængetørrer kugledynen, men du kan også tørretumble den ved lave omdrejninger.

Sidst men ikke mindst er det værd at bemærke, at yderstoffet på selve dynen er oeko-tex certificeret. Dette er din garanti for, at den er fremstillet uden brug af skadelige stoffer – og altså blot endnu et plus ift. dit helbred.

Udover Huggeds tunge kugledyner til en voksen, fås den også i forskellige vægtklasser til børn.

Du finder denne kugledyne hos Hugged.dk her.

Læs også: Tyngdedyne – 7 gode sansestimulerende dyner for bedre søvn


4. Junior kugledyne – Prøv ved fx angst, ADHD, autisme og generel søvnbesvær

Junior kugledyne - Prøv ved fx angst, ADHD, autisme og generel søvnbesvær

Hvis du er på udkig efter en god kugledyne til dit barn, så barnet kan få en bedre søvn, kan du med fordel prøve junior kugledynen fra Hugged. Børnemodellen er oplagt til børn, som ligger uroligt og har svært ved at falde i søvn. Hugged kugledynen til børn kan bl.a. hjælpe børn, der har angst, ADHD eller autisme. En kugledyne er dog også oplagt til børn med generelt søvnbesvær.

Hvis du vil hjælpe dit barn til at få den bedste søvn, bør du ikke blot kigge på selve sengen men også dynen og hovedpuden. Et godt sted at starte er at prøve at skifte dynen ud. Det er en relativt nem og forholdsvis billig løsning, og det vil være det værd, hvis det til gengæld kan gøre, at dit barn ikke har en urolig søvn.

Fordelene ved at vælge en kugledyne som denne børnemodel fra Hugged er ikke blot, at barnet vil føle sig mere trygt ved at ligge under en dyne med en god tyngde. Dynen bidrager også til, at kroppen producerer mere melatonin og mindre kortisol. Melatonin er godt, da det hjælper på, at man kan falde i søvn. En mindre produktion af kortisol er ligeledes godt, da kortisol er et stresshormon, som kan være forstyrrende for søvnen.

Du kan vælge mellem dyner på 2, 3 og 5 kilo. Jo mere dit barn vejer, jo tungere en dyne bør barnet have, men det kan være ønskeligt at konsultere en læge, hvis dit barn f.eks. har vejrtrækningsproblemer.

Selvom du er voksen, behøver du ikke blive snydt for en kugledyne. Hugged forhandler nemlig også kugledyner til voksne, som vi også har valgt at tage med i denne guide. Således har vi alle muligheden for at opnå en god søvn.

Du kan købe denne junior kugledyne hos Hugged.dk her.


5. Kugledyne – Økologisk bambus og glaskugler

Kugledyne - Økologisk bambus og glaskugler

Er du på udkig efter en lækker økologisk kugledyne? Så kunne denne model fra Bambuni meget vel være det helt rigtige valg for dig. Kugledynen er fremstillet i bambus (100% økologisk) og er fyldt med små, lydløse glaskugler.

Der er mange grunde til, at bambus er blevet et populært materiale, når der skal produceres puder, dyner, lagner m.v. Bambusfibrene er nemlig både åndbare, temperaturregulerende og svedabsorberende. Bambus absorberer f.eks. fugt 2-3 gange bedre end bomuld.

I denne lækre kugledyne fra Bambuni er bambusfibrene både benyttet i betrækket og i fyldet omkring glaskuglerne. Du kan således se frem til en behagelig, tilpas kølig og tør søvn.

Det er også værd at bemærke, at kugledynen i økologisk bambus er Oeko-Tex certificeret. Således er den fri for kemikalier og andre sundhedsskadelige stoffer.

Inde i kugledynen er de smarte glaskugler placeret i små kamre, så du opnår en jævn fordeling af vægten. Derved får du et behageligt og fast tryk over hele kroppen, hvilket bidrager til en rolig og behagelig søvn.

Den økologiske kugledyne har samme størrelse som en traditionel dyne (140×200 cm). Hermed kan du benytte et helt almindeligt dynebetræk. Det anbefales dog naturligvis at kombinere dynen med et dynebetræk i bambus for at opnå det fulde udbyttet af materialets mange fordele.

Modellen findes i tre forskellige vægtklasser; nemlig 5 kg, 7 kg og 9 kg. Det anbefales at lade din kropsvægt afgøre, hvilken model du bør anvende – Jo mere du vejer, jo tungere en kugledyne kan du bruge.

Denne kugledyne i økologisk bambus er til salg hos Bambuni.dk her.


6. Duermo kugledyne – Varianter til både børn og voksne

MountainBlanket kugledyne - Varianter til både børn og voksne

Duermo kugledyner er lækre tyngdedyner, som kan hjælpe dig til at få en bedre og roligere søvn. Du kan sagtens udskifte både din egen, din partners og dine børns dyner med en kugledyne fra Duermo. De forhandler nemlig både varianter til voksne og børn.

Duermo anbefaler, at den dyne, du vælger, skal veje omkring 10-15 % af din kropsvægt. Fyldet i Duermo dynerne er lavet af granulat af glas. Da glasgranulatet er på størrelse med sandkorn, mærker du dem ikke udover ved den tyngde, de giver hen over kroppen. Glasgranulatet er antibakterielt og er dermed godt for allergikere. Det yderste lag af dynen er lavet af 100 % bomuld, som giver den en blød komfort.

Der er en dyne for alle blandt Duermo dynerne, da de fås i vægtklasserne 2, 4, 6, 8 og 10 kg. De mindste vægtklasser er oplagte til børn, da disse er optimale til personer, der vejer fra 10 til 50 kg, og de større vægtklasser er oplagte til voksne, da de spænder fra 50 til 110 kg. Alle dynerne måler 140×200 cm på nær den mindste vægtklasse (vægtklasse 2 kg/kropsvægt 10-30 kg). Denne vægtklasse måler i stedet 100×140 cm.

Du kan spare tid og penge ved at tilkøbe betræk til din nye dyne. Duermo tilbyder nemlig rabat, når du køber betrækket sammen med dynen. Så er du også sikker på, at du får et betræk, som passer til din nye dyne. En anden fordel ved at tilkøbe betrækket til dynen er, at det er speciallavet til dynen. Da kugledynen er tung, vil den nemt kunne ryge rundt inde i et almindeligt betræk, men dette forhindres ved det specielle betræk, da dynen kan spændes fast til betrækket seks steder.

Kugledynen findes i størrelser til både børn og voksne hos Duermo.dk.


7. Zenkuru kugledyne – Kom søvnproblemer til livs med en billig løsning

Zenkuru kugledyne - Kom søvnproblemer til livs

Her har vi endnu et godt bud på en god kugledyne for dig, der sover dårligt.

Hvis du gerne vil komme søvnproblemer til livs, kan du med fordel prøve en Zenkuru kugledyne. Hvis du er typen der ligger og vender og drejer sig og har svært ved at falde i søvn, kan det være, fordi den dyne du har, ikke er optimal til dig. Måske savner du et dejligt ”kram” i form af en dyne med tyngde.

Almindelige dyner med fyld af vat, fjer eller dun vil typisk være lettere og vil derfor ligge hen over din krop uden at falde til rundt om dig. En dyne med specialfyld, som har en vis vægt, kan være netop det, du har brug for. Det er her denne kugledyne fra Zenkuru kommer ind i billedet. Fyldet i Zenkuru kugledynen består af bittesmå glasperler, og yderstoffet er lavet af lækkert og behageligt stof, som både er 100 % bomuld og miljøcertificeret.

Selvom tyngden i Zenkuru dynen kommer i form af små glasperler, så skal du ikke være bekymret for kvaliteten af din søvn. Tværtimod. De bittesmå glasperler er så diskrete, så du ikke mærker dem, og du kan også sagtens ligge på dynen eller kramme den uden at tænke over, hvad fyldet er lavet af.

Zenkuru dynen fås i vægtklasserne 5, 7, 9, 11, 13 og 15 kg. Jo mindre du selv vejer, jo mindre skal din dyne veje. Det vil f.eks. sige, at hvis du vejer mellem 60 og 90 kg, så bør du vælge en dyne i vægtklassen 9 kg. De fleste modeller fås i både hvid og grå. Du kan med fordel tilkøbe et betræk til din nye dyne – så er du sikker på at få et betræk, som passer.

Den tunge dyne bidrager til en beroligende tyngde, som kan forbedre søvnen. Dette vil kunne gøre det nemmere at falde i søvn – Ligesom du vil kunne opnå en dybere søvn. Alt sammen ting som i sidste ende vil kunne give dig en bedre søvnkvalitet.

Du kan vaske din kugledyne fra Zenkuru i hånden eller i vaskemaskine (hvis den kan klare vægten). Det anbefales, at du ikke tørretumbler dynen.

Sidst men ikke mindst er det værd at bemærke, at Zenkuru er en relativt billig løsning. Det betyder dog ikke, at denne prisvenlige kugledyne fejler det mindste. Her har vi nemlig at gøre med en vægtet dyne med optimal komfort, som vil kunne give dig en bedre søvnkvalitet – I samme stil som de andre bud fra vores guide.

Du finder Zenkuru kugledynen hos Coolstuff.dk her.


8. Sansestimulerende kugledyne – Et hjælpemiddel for bl.a. ældre med demens

Sansestimulerende kugledyne - Et hjælpemiddel for bl.a. ældre med demens

Hjælpemidler til ældre med demens og folk med f.eks. autisme eller stress er noget, som mange mennesker kan have glæde af. Kugledynen fra Spektrum er særligt egnet til folk med søvnbesvær, demens eller andre lidelser. Uanset om man er rask, syg, dement eller noget helt andet, er det vigtigt med en god nattesøvn.

Nogle tænker måske ikke over, at noget så simpelt som en dyne også kan være et hjælpemiddel, men det kan det sagtens. En dyne er nemlig mere, end blot noget man tager over sig for ikke at fryse om natten.

Grunden til, at folk med en lang række dianoser – såsom demens – og folk med f.eks. stress eller autisme kan have glæde af denne dyne, er, at dynen har en god tyngde. Dermed lægger den sig over kroppen og former sig efter den. Vægten giver et behageligt tryk på hele kroppen, som påvirker sanserne. Alle disse sanseindtryk virker beroligende for mange mennesker, og selve dynens udformning er også med til at give tryghed, da den smyger sig ind til kroppen. Uanset hvilken diagnose brugeren af dynen har, så vil en kugledynen være en god idé, da den netop stimulerer sanserne og har en terapeutisk og beroligende virkning.

kugledynen fra Spektrum er speciel, da den består af flere sektioner, som er sat sammen. Sektionerne kan fås i forskellige vægtklasser, og du kan sagtens skifte en sektion ud eller tilføje flere, hvis du får brug for det. En dyne kan sagtens være tung, og da de færreste vaskemaskiner kan klare vægten af de tungeste dyner, er det derfor en fordel, at man kan dele dynen i mindre ”bidder” og dermed få den vasket lidt ad gangen.

Dynen kommer med et smukt mørkeblåt bomuldsbetræk, som kan vaskes i en almindelig vaskemaskine.

Du kan købe denne sansestimulerende kugledyne hos gloriamundicare.com.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål om kugledyner

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne er en kugle, som er tungere end en almindelige dyne. Den er nemlig fyldt med små glasperler, som giver den en vægt, som kan hjælpe dig med at komme dårlig søvn til livs. Dynen hjælper bl.a. kroppen til at producere melatonin (søvnhormon) og mindsker produktionen af kroppens stresshormon (kortisol). Find vores anbefalinger af kugledyner her.

Hvad gør en kugledyne?

En kugledyne lægger et større tryk mod din krop sammenlignet med den almindelige dyne. Kugledynens vægt har en række virkninger på kroppen, som påvirker alle dine sanseindtryk på en måde, der tilsammen gør, at brugeren kan have nemmere ved at finde ro om natten. Derfor anbefales den da også eksempelvis i mange tilfælde i den danske psykiatri.

Hvilke erfaringer har I selv med brug af kugledyner?

Jeg – Peder, indehaveren af dette site – sover selv med Hugged kugledynen til daglig. Siden jeg begyndte med det, har jeg haft langt nemmere ved at opnå en dyb og rolig søvn. Mine varmeste anbefalinger går derfor til denne dyne. Du kan læse mere om den her.

Hvorfor skal jeg vælge en kugledyne?

En kugledyne kan både være værd at prøve for folk med være mentale udfordringer / diagnoser og folk, der døjer med mere traditionel søvnløshed. Kugledyner har bl.a. hjulpet folk med autisme, depression og ADHD, ligesom den kan modvirke søvnløshed, som skyldes stress. Husk: Tal med egen læge for nærmere vejledning.

Hvad koster en kugledyne?

Prisen på en ny kugledyne kan variere meget. Således koster en Hugged kugledyne fx helt ned til 999 kr., mens andre dyner kan koste på den gode side af 4.000 kr.

Hvor længe må man ligge med en kugledyne?

Vi kender ikke til en egentlig grænse for, hvor længe man må ligge med en kugledyne. Du burde således uden problemer kunne sove med kugledynen på daglig basis. Stop og/eller revurdér naturligvis din brug, hvis du føler ubehag efter et stykke tid med dynen, da det fx kan være tegn på, at din dyne er for tung.

Hvad er det for nogle kugler, der er i en kugledyne?

Som med alle slags produkter, kan det naturligvis variere, hvordan en kugledyne er fremstillet. Typisk ser vi dog, at kugledyner indeholder små glaskugler eller plastikkugler. Disse små kugler er normalt inddelt i lukkede sektioner, så de ikke samler sig på en uhensigtsmæssig måde.

Hvad er forskellen på en kugledyne og en kædedyne?

Både kugledyner og kædedyner betegnes som sansestimulerende produkter. Mens en kugledyne indeholder små kugler, indeholder en kædedyne kæder, som er syet ind i lange kanaler. Begge dynetyper kan bidrage til en beroligende følelse, og vi kan derfor kun anbefale at prøve begge af, hvis du er i tvivl om, hvad der er den rette løsning for dig.

Hvordan vasker man en kugledyne?

Ligesom så meget andet, kan det variere, hvordan en kugledyne bør vaskes. Eksempelvis tåler Hugged kugledynen maskinvask i en almindelig vaskemaskine – det skal dog ske ved lave omdrejninger og lav temperatur. Husk selv at tjekke vaskeanvisningerne for netop din kugledyne.


Kugledyner på tilbud

Ønsker du en billig kugledyne? Så kan det være værd at holde øje med aktuelle tilbud. Vi har her samlet nogle forhandlere, hvor kugledynerne generelt fås til lave priser (også uden der er udsalg):

  • Hugged.dk – Denne butik sælger generelt gode kugledyner til gode priser. Ydermere tilbyder de gratis levering, som tilmed er hurtig levering.
  • Duermo.dk – Også Duermo sælger kugledyner til priser, hvor alle kan være med. Ligeledes tilbyder de gratis fragt, uanset hvor stor din ordre måtte være.
  • Coolstuff.dk – Sidst men ikke mindst har Coolstuff den populære Zenkuru kugledyne på lager, som fås til en rigtig fordelagtig pris.